Working_remotely

Balans in je bedrijf, hoe doe je dat nou? 4 tips

Je ziet het wel vaker. Startende ondernemers met prachtige missies en een enorme hang naar vrijheid die, eenmaal gestart, worden opgeslokt door de drukte van het hebben van een eigen bedrijf. ’s Avonds en in het weekend gaat de laptop open want stel je voor dat die ene klant heeft gereageerd. En privé en zakelijke whatsappjes komen allemaal door elkaar op hun telefoon. Ze staan altijd aan. En hebben ook het gevoel dat ze dat moeten. Immers, als je een eigen bedrijf hebt dan ben je verantwoordelijk om het tot een succes te maken moet je vooral hard werken. Toch?

Mijn ervaring is dat het niet zo hoeft te zijn en dat het wel degelijk op een relaxtere en leuke manier kan. In balans met al die andere dingen die ook zo belangrijk zijn zoals je gezondheid, je relaties, hobby’s en je eigen groei. Want die dingen zorgen juist ook weer voor de nieuwe energie die je zo nodig hebt voor je bedrijf. Maar hoe krijg je dat nou voor elkaar? In deze blog deel ik een aantal van de dingen die voor mij werken.

Werk slimmer, niet harder
Volgens mij is de gedachte “hoe harder je werkt, hoe succesvoller je wordt” een achterhaalde gedachte. Eigenlijk om twee redenen. De eerste is dat het maar afhangt van hoe je “succesvol zijn” definieert. Succes wordt vaak als synoniem gebruikt voor veel geld verdienen, status krijgen en een groot bedrijf oprichten. Maar is dit ook echt wat jij wilt? Voor mij is een succesvol bedrijf datgene wat ik met liefde doe, waar ik energie uithaal en me (ook de financiële!) vrijheid geeft om alle andere dingen te kunnen doen waar ik zo blij van word. Ik wil elke dag 80% van de dingen die ik doe leuk vinden en daar voldoening uithalen. En ik wil geen stress hebben over geld. Dit betekent voor mij dat ik maandelijks geld overhoud om iets sparen. Daar hoef ik dus niet 40 uur per week voor te werken. Met 20 uur per week red ik dat met gemak. En waarom zou ik dan meer werken als ik met de overgebleven tijd juist energie op kan doen? Juist als ik op het strand lig of een mooie hike maak, ontspant mijn geest en bedenk ik weer mooie nieuwe bedrijfsideeën. Werk & privé zijn zo helemaal in balans.

De tweede manier hoe je niet per se harder hoeft te werken, heeft te maken met heel goed weten wat je prioriteiten zijn. Want als je keihard met dingen bezig bent die niet zo veel met je doel te maken hebben, dan ben je heel druk, maar boek je weinig resultaat. Het is een beetje als een ladder beklimmen en als je eindelijk boven bent, tegen de verkeerde muur blijkt te staan. Ik vraag me dus regelmatig af “Brengt deze actie me dichterbij mijn doel of verder er vanaf?” en zo bepaal ik of ik een actie wel of niet uitvoer.

Weet welke acties de meeste waarde opleveren
Het meest belangrijke voor een (startende) ondernemer is denk ik nog steeds “Hoe krijg ik elke maand voldoende geld binnen?”. Hoe mooi je missie ook is en hoe zulke mooie ideeën je ook hebt, uiteindelijk moet je ervan kunnen leven. Anders kun je toch echt weer beter in loondienst gaan, geldzorgen zijn namelijk verschrikkelijk. Maar voldoende geld is een ruim begrip. Hoeveel is dat dan? Soms merk ik in gesprekken dat mensen het idee hebben dat ze nooit voldoende hebben maar eigenlijk geen idee hebben wat dan wel echt voldoende is. Als je dat niet weet, blijf je altijd maar streven naar meer, zonder echt te kunnen ontspannen.

Ook maakt het weten hoeveel je exact maandelijks nodig hebt om jouw levensstijl te kunnen bekostigen je situatie heel overzichtelijk. Ik weet bijvoorbeeld hoeveel uren ik declarabel per week moet zijn om mijn maandelijkse kosten te kunnen dekken. Als ik die uren binnen heb dan kan ik daarna alles met mijn tijd doen wat ik wil. Bouwen aan nieuwe bedrijfsideeën, experimentjes doen of simpelweg een lang weekend weg boeken. Voor een ondernemer geldt hetzelfde; weet welke acties jou direct inkomsten opleveren en zorg dat je die altijd prioriteit geeft. Grote kans dat dat sales of acquisitie activiteiten zijn. Direct bellen en afspraken maken dus. Wellicht spendeer je liever je tijd aan en mooie instagram account opbouwen of een nieuw marketingidee uitwerken. Heerlijk! Maar die dingen kosten tijd en leveren je vermoedelijk niet direct een klant op. Jouw tijd is het meest waardevolle wat je hebt, dus stel dat je je uren omzet in geld. Welke activiteiten of welke klanten leveren jou dan de meeste waarde op?

Structuur en focus
Als eigen ondernemer en helemaal als je net als ik freelancer bent, kun je lekker je eigen agenda bepalen. Ultieme vrijheid en flexibiliteit! Voor mij betekende het dat ik op elk moment van de dag kon werken en dus ook zomaar kon besluiten om op woensdagmiddag een mooie wandeling te maken. Gewoon omdat ik daar op dat moment zin in had. Heerlijk! Ook vond ik het gaaf dat ik elke keer van werkplek kon veranderen en steeds op mooie en bijzondere werkplekken kwam. Koffiebarretjes, strandtentjes en zelfs op een camping. Maar na een tijd merkte ik ook dat ik onrustig werd van al die verandering. Elke dag was ik tijd en energie kwijt om maar te bedenken wanneer ik ging werken en waar dan. Plus ik merkte dat ik eigenlijk toch best veel afgeleid was in die barretjes en minder efficiënt kon werken. Waardoor ik uiteindelijk weer per week veel meer uren aan het werk was om wel de dingen gedaan te krijgen.

Dat wilde ik anders. Ik had structuur en focus nodig. Hoe saai dat een tijd geleden in mijn oren ook klonk. Mijn werkweek ziet er nu als volgt uit: ik werk elke ochtend van 08.00 uur tot 12.00 uur. Op twee middagen heb ik nog een mogelijkheid van een werkblok van 3 uur. Bij elkaar opgeteld heb ik dus elke week ongeveer 26 echte werkuren wat voor mij financieel meer dan genoeg is. De bar is inmiddels verruild voor een mooi kantoor bij ons thuis met een ergonomische skippybal en lekker groot scherm. Hier kan ik geconcentreerd in werkblokken aan mijn projecten werken. Zonder afleiding. En het koffiedrinken doe ik nu zonder computer in het barretje met volle aandacht voor mijn vriend en de andere bargasten. Wat heeft het me opgeleverd? Vrijheid, gek genoeg. Want mijn geest is vrij van onrust. En als ik niet werk, dan ben ik ook echt vrij en hoef ik me niet schuldig te voelen over wat ik eigenlijk nog moet doen. Structuur en aandacht hebben mijn leven een stuk gemakkelijker gemaakt.

Regelmatig tijd voor reflectie
Voor onze bedrijven zoomen Rob en ik regelmatig uit. Dit kunnen we ook doen doordat we tijd hiervoor creëren. We plannen het in zodat we zeker weten dat we het doen. Waarom? Omdat we op deze manier steeds toetsen of we nog de goede kant op gaan. Dragen alle acties die we nu doen nog steeds bij aan het grotere doel? Doen we de dingen die direct waarde gaan toevoegen? En doen we nog steeds de dingen waar we allebei blij van worden? Door dit heel bewust en vaak te doen, blijf je aan het roer staan van je bedrijf. Wij bepalen en stellen bij als dat nodig is. Dat geeft overzicht en rust. En het voelt alsof we heel bewust ons bedrijf aan het aansturen zijn.

Wil jij ook balans in je bedrijf? Op 14 september geven wij een Balanced Business retreat hier op Tenerife waarin we ondernemers helpen meer balans en richting te krijgen. Kijk hier voor meer informatie.

Laat een reactie achter

zenerife_logo_transparant

NIEUWSBRIEF ZENERIFE

Blogs & Inspiratie